Napelemes rendszerek megtérülése

Itt a megoldás, amivel elfelejtheti az áramszámlát

Évekkel ezelőtt még a többség úri hóbortnak tartotta, ha valaki napelem rendszert szereltetett a házára, ma már viszont egyre megfizethetőbb egy ilyen beruházás. A Bankmonitor számításai szerint ha már időben elkezdjük a felkészülést egy lakástakarékkal, akkor a kezdeti nagyobb kiadásunk 8 év alatt megtérülhet. Nem is rossz annak fényében, hogy ezzel egy életre letudhatjuk az áramszámlánkat.

5 év alatt összegyűlhet a pénz a korszerűsítésre

Bármilyen anyagi helyzetben is legyünk, mindig jól jön a spórolás, ezért is gondolkodnak el sokan a több ütemű rezsicsökkentés ellenére, hogy például a családi házuk áramfogyasztását teljes egészében megújuló energiaforrásból, nevezetesen napenergiából fedezzék.

Teljesen igazuk van azoknak, akik azt mondják erre, hogy ennek komoly egyszeri beruházási költsége van. Annyiban pontosítanánk ezt, hogy korántsem olyan drága, mint azt sokan képzelik, ma már megfizethető kategóriába tartozik ez a megoldás is.

Körbenézve a piacon azt találjuk, hogy egy átlagos családi ház áramfogyasztását (4000 kWh egy évre vetítve) egy 3,64 kWp-s rendszer teljes egészében képes kiszolgálni, aminek telepítése mindent beleértve 1,6 millió forint körüli összegből megoldható. A legnagyobb tételt a napelemek jelentik, viszont a hálózati csatlakozást biztosító inverter is jelentősebb tétel, míg a tartószerkezet és a védelmi berendezések kisebb összeget tesznek ki a beruházás költségeiből.

Akinek nincs jelenleg ekkora megtakarítása, az számos módját megtalálhatja, hogy korszerűsítse az otthonát, megkezdhetjük a felkészülést egy ekkora projektre lakástakarékkal is, de akár kedvezményes hitelt is felvehetünk erre a célra.

A napelemes beruházás kevesebb mint 10 év alatt megtérül
Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

A lakástakarék esetében a befizetésekre kapott 30 százalékos állami támogatással (éves szinten ez nem lehet több, mint 72 ezer forint egy szerződésre vetítve) lényegesen kisebb erőfeszítéssel előteremthető a kívánt összeg. A Bankmonitor kalkulátora szerint havi 20 ezer forintot vállalva, 5 év alatt az 1,6 millió forintos megtakarítás összegyűlik, amiből a mi befizetésünk 1,1 millió forint. Ráadásul most a számlanyitási díjat is megspórolhatjuk, ha a következő akciót kihasználjuk.

Pár pillanat alatt ellenőrizheti, hogy melyik az ön számára legmegfelelőbb lakástakarék, amivel a korszerűsítésbe is belefoghat.
Akár 8 év alatt megtérülhet a beruházás

Azért, hogy lássuk a pénzügyi oldalát is a beruházásnak, elkészítettünk egy becslést arra vonatkozóan, hogy hány év alatt térülhet meg a befektetésünk. Kétséget kizáróan egy jól működő rendszer a ház árát is növeli, hiszen magunk tudjuk a felhasznált áramot megtermelni. A napelemek által gyűjtött energiát ugyanis a rendszerbe visszatöltjük, kellően alapos tervezéssel egy életre búcsút inthetünk a havi áramszámláknak.

Szándékosan egy valós példát vettünk, egy olyan rendszer felépítését vettük alapul, ami egy átlagos családi házra megfeleltethető.  Az éves 4000 kWh-s fogyasztás az aktuális normál áramárral számolva évente 150 ezer forint kiadást jelent, vagyis havi alapon kicsivel több, mint 12 ezret. Egy ilyen helyzetben a 3,64 kWp teljesítményű napelem-rendszerre van szükség.

A beruházás bruttó költsége, vagyis számlával elszámolható értéke 1,6 millió forint. Mindezt úgy kell felfognunk, hogy ettől kezdve nem kell a havi 12 ezer forintos kiadással szembesülnünk. Egy ilyen beruházás esetén alapesetben, ha nem veszünk igénybe állami támogatást lakástakarékon keresztül, akkor 10-11 éves megtérüléssel számolhatunk. Ergo a kezdeti 1,6 millió forintos kiadás ekkor fogja behozni az árát, utána nekünk termel nyereséget.

Ugyanez a számítás jóval kedvezőbb, két évvel rövidebb (8-9 éves) megtérülési időt ad, ha a befizetésekre járó 30 százalékos támogatást is beszámítjuk, ami a lakástakarék után jár.   Annyit érdemes tudni, hogy sok tényező befolyásolhatja a megtérülési időt:

– a kivitelezési költségek esetleges emelkedése együtt jár a magasabb megtérülési idővel
– változatlan áramárral számoltunk, ha például ez nőne, akkor a megtérülési időnk csökken
– változatlan napelem-rendszer teljesítménnyel számoltunk, ha a teljesítmény visszaesik, akkor értelemszerűen némileg nő a megtérülési idő
– váratlan helyzet adódhat, például az inverter elromlik, ilyen esetben a cserével járó költségek is időben kitolhatják a megtérülési időt
– jól láthatóan, minél kedvezőbb finanszírozást találunk, annál kisebb lesz a megtérülési idő

Még egy apró megjegyzés a végére.

Nemcsak a megtérülési időt kell néznünk, hanem azt is, hogy egy ilyen beruházással milyen hozamot érhetünk el. Egyfajta befektetésként is felfoghatjuk, aminek a nagy előnye, hogy egy egyszeri nagyobb összegért cserébe évtizedekre megválthatjuk az áramfogyasztásunkat.

Amíg a betéti kamatok nulla közelében tartózkodnak, addig egy olyan befektetés, ami 7-8 százalékos megtérülést is hozhat számunkra, kifejezetten hasznos alternatívának tűnik.

Forrás: Origo.hu