Napelem rendszerek

Két típust különböztetünk meg:

  • hálózatra kapcsolt napelemes rendszer,
  • sziget üzemű napelemes rendszer.

A két típus kombinációjából létesíthető,egy olyan rendszer, mely áramszünet esetén is képes ellátni napelemes energiával felhasználóját.

A hálózatra kapcsolt rendszer előnye, hogy a megtermelt, de el nem fogyasztott villamos energiát, az áramszolgáltató rendszerébe visszatápláljuk. Ennek mennyiségét egy digitális mérő rögzíti. Ezt az energiát egy éven belül bármikor díjmentesen felhasználhatjuk a hálózatból. Az éves elszámolásig el nem fogyasztott, visszatáplált többletet a szolgáltatók kötelesek a villamos energiadíj 85%-áért megvásárolni.

A szigetüzemű rendszereket olyan esetekben javasoljuk, amikor az áramszolgáltató hálózatra csatlakozás nagyon költséges lenne, vagy egyáltalán nem valósítható meg. Ilyenkor a napelemes rendszert speciális akkumulátorokhoz csatlakoztatjuk. A rendszer által megtermelt energiát ezekben tároljuk. A tárolt energiával télen-nyáron elláthatunk akár nyaralót, vadászházat, családi házat is.

A harmadik napelemes rendszer típus, amely egy időben működik a hálózatra kapcsolt és a sziget üzemű napelem rendszer. A rendszereknek az előnye, hogy áramszünet esetén is folyamatos a villamos áram ellátásunk, mivel ilyenkor a saját szigetüzemű napelemes rendszerünk kapcsol be. Ezeket a megoldásokat elsősorban szünetmentes berendezésekkel ellátott épületek üzemeltetésére alakították ki.